Intalnire istorica

Si chiar e istorica! Nu s-o mai intamplat asa ceva din 1054. E prima oara in 962 de ani cand Patriarhul Rusiei se intalneste cu Papa. Probabil ca intr-o zi o sa se vorbeasca despre acest eveniment asa cum se vorbeste acum despre Marea Schisma. Daca nu stii ce e aia, da un click pe scrisul portocaliu din fraza precedenta si vei afla. In caz ca ti-e lene, Marea Schisma e ruperea Bisericii Crestine in Biserica Catolica (e permisa cacofonia!) condusa de Papa de la Roma si Biserica Ortodoxa condusa de Patriarhul de la Constantinopol. Practic, aceasta divizare a crestinatatii a rupt Europa in Vest si Est, granite delimitate de religie. E un subiect fain si controversat.

Parerea mea despre ruptura Bisericii Crestine este urmatoarea: interesele unor razgaiati nu mai erau aceleasi cu a altor razgaiati. S-o certat, s-or suparat si intr-o zi s-o trezit fiecare ca isi face propria biserica. Iar apoi au avut un orgoliu de neam prost ca biserica fiecaruia e cea dreapta si sfanta, astfel ca au creeat un zid intre cele doua lumi europene. Da, au divizat Europa pe criterii religioase. Cei doi se vor intalni pe un teren asa-zis neutru, la Havana. Mai multe detalii puteti citi pe net sau puteti urmari acest reportaj realizat de cei de la Digi24.

Practic, totul s-a bazat pe interesele unor persoane importante. Fiecare si-o facut propria biserica si o facut ravagii in Evul Mediu. Biserica a ajuns sa conduca state, sa tortureze si sa pedepseasca oamenii pentru erezie. Daca vreti sa aflati mai multe despre bagabontelile Papei din Evul Mediu, va recomand cartea “Despre cum s-a facut Papa pe sine imparat si Dumnezeu”. Eu am cumparat-o de la eMAG cu 2 lei. Se pare ca nu mai face parte din oferta dar daca vreti s-o urmariti si s-o cumparati, o gasiti aici.  Te doare capul cand vezi ce-or facut astia cateva sute de ani.

 

One Reply to “Intalnire istorica”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *